מהפתעות הקורונה – המנמ"ר וסוד החיסון

נמצא חיסון לקורונה! לפחות עבור עסקים אל דאגה – הוא כבר נוסה על בני אדם והוא בטוח לחלוטין.
אגב, מסתבר שמנהלי מחשוב הם המדענים להם כולנו מחכים, שיציגו סופית את החיסון הזה ויישמו אותו בשטח. כמה מחשבות:

כבר במרץ 2020, דיווח הוול סטריט ג'ורנאל על מחסור בלפטופים בעקבות משבר הקורונה, עד כדי מדפים ריקים בחנויות. היצרנים, שנפגעו אף הם בדרכים שונות מבחינת שרשרת הייצור, לא עמדו בקצב. בוודאי לא חזו את ההתפתחות המפתיעה. מה עושים? ערוצי רכש אלטרנטיביים, כלפטופים משומשים ומחודשים, סיפקו מענה חלקי. בארץ, דה מרקר דיווח על מחסור בלפטופים. בהמשך, כלכליסט הביא נתונים של IDC, על עלייה במכירות הלפטופים ברבעון השני של 2020. עסקים שעדיין לא התארגנו בנושא עבודה מהבית, מצאו עצמם עושים זאת בחופזה, כמהלך חירום של אין ברירה. בין השאר, הם נדרשו לענות על השאלה המעשית הפשוטה (התשובה פשוטה פחות), מה ניתן להעביר מהמשרד לבית? את המדפסת אני יכול לקחת? אה.. לא. את ה-Cubicle? גם לא. פינת הקפה? יש לך בבית! אז מה נשאר? הלפטופ העסקי, הישן והטוב. וכך היה. אינספור עובדים, עברו לעבוד מהבית, מתרגלים לעשות הכול על הלפטופ – תקשורת בינאישית דרך זום ודומיו, עבודה שוטפת במקום על ה-PC שבמשרד ועוד. אגב, המחשב הביתי לא תמיד ערוך או פנוי לעבודה שוטפת, בעוד שלפטופים לצרכי עבודה כבר יש לרבים. בכך, הושגה המטרה הראשית, הדחופה, של הבטחת המשכיות עסקית. על הדרך, אינספור עסקים הוזנקו בעל כורחם ללב עולם העבודה מהבית. מצב זה עדיין ממשיך. הוא אמנם "חורק"  אבל למרות הכול, זה עובד וזה מה יש. בעניין ה"חריקות" ולמען ההגינות, חשוב לציין שעבור עסקים שלא היו ערוכים לעבודה מרחוק, מדובר באתגרים משמעותיים למדי. למשל – האם איכות חיבור האינטרנט בבתי העובדים טובה מספיק? ומה לגבי אבטחת הלפטופים והתקשורת דרכם? הסתגלות מהירה וגמישה לעבודה מהבית של עובדים רבים, יכלה להיות קלה יותר בעזרת פתרונות כמו Virtual Desktop Infrastructure. אצל עסקים שלא נערכו איתם מראש, הלפטופים סיפקו ומספקים פתרון ביניים טוב. 

מה צפוי?

הקורונה לא בלמה לחלוטין את עולמות העסקים והמחשוב, אלא יותר שינתה והאטה. לפי מחקר Technavio למשל, הצמיחה בשוק הלפטופים צפויה להמשיך למרות משבר הקורונה. ההערכה היא, שנראה בתחום זה קצב צמיחה שנתי ממוצע (Compound annual growth rate) של 1% עד 2024. זאת, בין השאר בזכות הביקוש הרב ללפטופים מסוג 2-in-1. סביר שנראה ביקוש גובר, גם לציוד היקפי רלבנטי, דוגמת מצלמות, תחנות עגינה וצגים. 

מה עושים עם זה בינתיים?

הקורונה היא חתיכת משבר, אה? משבר מתמשך ואיש לא יודע עד מתי. משבר מסתבך וכל יום מביא לגביו חדשה אחרת. עסקים נוטים תמיד לפעול באופן זהיר ומחושב והמצב הנוכחי כפה על רבים מהם, להצטמצם ככל הניתן בהוצאות. מחד, במה שחיוני מהרגיל משקיעים אפילו יותר – 48% מהעסקים למשל, מתכוונים להגדיל השקעה בכלי Unified Communications and Collaboration בעקבות הקורונה (סקר IDC). מאידך, סך כל ההוצאות על מחשוב בעסקים צפוי להצטמצם השנה בהשפעת הקורונה, ב-6.3% (גרטנר). על רקע מצב זה, עסקים מחפשים לפטופים שהם "הימור בטוח" מבחינת כל מה שחשוב ביותר (איכות, תמיכה) וגם מספקים כמה שיותר החזר השקעה. לדוגמה: טושיבה דיינבוק – מותג וותיק ואמין, ברכישה מחברת מפעיל הידועה, בעלת מעל ל-80 שנות ניסיון מקצועי. דגם Portage X30-T משלב לפטופ וטאבלט במכשיר אחד, משרדי ממשלה רבים משתמשים בו והוא אף זכה במכרז החשכ"ל ל-2019-2021. בנוסף, X30-T גם מגיע עם שלוש שנות אחריות של מפעיל באתר הלקוח, פורץ דרך מבחינת משקל ומציע עד 17 שעות עבודה רצופה. מה רע? רכש מחושב, חיוני מתמיד בימי הקורונה.   

נא לא להתעטש על המקלדת.

בין תרומותיה הרבות של הקורונה לשיפור החברה האנושית, חשוב (לפחות מעניין) לציין את ניקוי הלפטופים המוקפד. אצל מי שמודעים לענייני מניעת הדבקה, רואים כיום מודעות גוברת לניקוי לפטופים וציוד היקפי עבורם. מאחר שיש במילא סיבות טובות וחשובות לנקות לפטופים, מדובר במגמה מבורכת.  

המנמ"ר וסוד החיסון.

מינוף עסקי של חדשנות במחשוב, הלך תמיד יד ביד עם שלל אתגרים, של ניהול שינויים וכדומה. פרשת הקורונה, בדומה ל-Disruptive technology, אכן "שיבשה" לכולנו תוכניות, עסקיות ופרטיות. במקרה המיוחד הזה, שני הדברים חברו יחדיו ו"שיבשו" את העניינים לעסקים באופן מפתיע ומרחיק לכת. רבים נתפסו לא מוכנים. מה הוא אם כן החיסון המסתורי לאתגרי הקורונה כיום ולאתגרים עתידיים "משבשים" בכלל? התשובה: הגמישות העסקית שמנהלי מחשוב מאפשרים, באמצעות היערכות לכך מראש. רכיבי החיסון המדובר כבר נמצאים ברשותם ומוכרים להם כ"מדענים" מיומנים בתחום זה: לפטופים כמובן ומחשוב נייד בכלל, עזרים לעבודה יעילה ובטוחה מרחוק, וירטואליזציה ושירותי ענן שמספקים גמישות רבה או ניטור וניהול ממוחשבים מרחוק למערכות שונות. במקביל, בהיבטי ניהול ותהליכים, מדובר על ניהול שינויים ומתן מענה איכותי, לאתגרים הרבים שעולים במצבים כאלה. כמה דוגמאות לכך, הן הצורך הגובר בתמיכה למי שעובד מרחוק לראשונה, אתגרי האבטחה המשמעותיים (ניהול סיסמאות, VPN, פישינג שבולט במיוחד כיום) וגיבויים (שעשויים להידרש במיוחד במצבי "בלאגן"). בשורה התחתונה, CIO יכולים לקדם בעסקים ולממש, את היכולת לשנות אופני עבודה במהירות, להסתגל להפרעות מפתיעות וכן הלאה. זאת, החל מרמת האסטרטגיה הארגונית, דרך תהליכים ונהלים לצורך זה ועד לפרטים הטכניים בשטח. המנמ"רים הם "מפתחי החיסונים", עבור העסקים שבהם הם עובדים. אז מזל טוב – נמצא החיסון לעסקים. שיהיה לבריאות ונא לא להתעטש על המקלדת!